Dat theatersport zoveel zou opleveren had Debbie Waninge (25) nooit gedacht. ‘Theatersport heeft ervoor gezorgd dat ik durf te falen, dat ik dingen durf te doen omdat het mij leuk lijkt en dat ik mijn schaamte opzij zet.’ De student aan de Universiteit Twente merkt het effect zelfs in het dagelijks leven. ‘Als er wat tegen zit, kijk je naar wat er verder mogelijk is en daar maak je dan wat leuks van.’ Daarnaast is ze dankzij theatersport gaan zingen. Ze speelde onder meer in de studentenmusicalproductie Fiddler on the Roof en in een productie van de Reisopera.
Debbie is lid van Pro Deo, de theatersportvereniging van de universiteit. Zelf doet ze twee masters: Industrial Design Engineering en de lerarenopleiding voor natuurkunde. Dat Pro Deo veel studenten als lid heeft is volgens Debbie extra leuk. ‘Je maakt dezelfde dingen mee. Hierdoor sluit de humor vaak beter op elkaar aan.’
Wie de woorden theatersport en improvisatie hoort, denkt misschien aan televisieprogramma’s als De Lama’s en De Vloer Op. Daar krijg je echter maar het topje van de ijsberg te zien. Debbie vertelt enthousiast: ‘Er staat niks vast. Je hebt vrijheid en veel ruimte om je eigen creativiteit in te zetten in de scènes. Samen met de andere spelers zet je een scène op. Niemand van jullie weet wat je gaat doen, maar dat ontdek je al doende.’ Dat vraagt om vertrouwen tussen de spelers. De theatersporters van Pro Deo stellen zich kwetsbaar op en verleggen hun grenzen. Precies dat vindt Debbie zo mooi aan samen spelen.
Eén van de gaafste dingen die ze meemaakte met Pro Deo was hun deelname aan het Nederlandstalige Studenten Kampioenschap Theatersport in Leuven. Met drie teams deden ze mee. “Al onze teams hebben de kwartfinale gehaald en één daarvan heeft uiteindelijk gewonnen! Nu we de winnaar zijn is het aan Pro Deo om het volgende NSK te organiseren. Op 11, 12 en 13 november 2022 hopen wij teams vanuit het hele land te mogen ontvangen in Enschede.”
Pro Deo in actie zien kan tijdens de WAK. De beginnersgroep geeft dan een show. Sommige mensen uit deze groep zitten nog geen half jaar op theatersport en anderen net twee jaar. Twee teams strijden tegen elkaar door de beste, grappigste of meest emotionele scènes te maken op het toneel. De rechters beoordelen de scènes en bedenken natuurlijk waar nodig gepaste straffen voor de spelers. Als publiek doe je suggesties en gooi je een roos als je geraakt bent. De show bezoeken? Kom op donderdag 9 juni om 20.00 uur naar de Vrijhof op de Universiteit Twente.