Foto’s en video’s WAK 2019

De provincie Overijssel ondersteunt de WAK in diverse gemeenten… Zo ook in Enschede!
Twee van onze deelnemers zijn gefilmd om mensen zo een beeld te geven van ons toffe evenement.

WAK Nacht – aftermovie

De WAK Nacht (voormalig ‘Big WAK Night’) is een avond tijdens de Week van de Amateurkunst in Enschede waarin de binnenstad bruist. Bij 11 locaties op en rondom de Oude Markt traden op 5 juni 2019 zo’n 35 groepen op. Overal is wat te zien en te horen!

Videoclub Bruggert is ook hierbij betrokken, als deelnemer (amateurkunstgroep) & tegelijkertijd als vrijwilliger. De leden van deze groep filmen zo veel mogelijk optredens en maakten daar deze compilatie van:

Dit waren de gezichten van de WAK Enschede in 2019

We hebben ervoor gekozen om dit jaar een aantal deelnemers van de WAK te portretteren. Zij staan model voor alle mensen (ongeveer 2000!) die in Enschede aan de WAK deelnemen. Wil je de portretten lezen? Scrol dan verder naar beneden!

Dit waren de gezichten van de WAK Enschede in 2019

Jerry Beimer – Bonhoeffer College – examenklas tekenen

Amateurkunst is voor alle leeftijden! Dat laat Jerry Beimer met trots zien. Hij zit in klas 4M2 aan het Bonhoeffer College locatie Van der Waalslaan. Samen met de rest van zijn examenklas tekenen exposeert hij bij Tankstation Cultureel Vulpunt. ‘Tekenen leert je op een andere manier kijken.’

Jerry: creatief multitalent

De 16-jarige Jerry ontdekte zijn tekentalent eigenlijk pas afgelopen schooljaar. ‘We leerden allemaal nieuwe tekentechnieken. Ik vind tekenen leuk, vooral als het eindresultaat je verrast!’ Zijn docent, Esther Nienhuis, is trots op haar creatieve leerlingen. ‘Hun creatieve werk mag zeker buiten school gezien worden. Door mee te doen aan de WAK bieden we vrienden, familie en andere geïnteresseerden de mogelijkheid om het gemaakte examenwerk te komen bekijken.’

Ieder jaar stelt Cito landelijk het examenthema vast voor de tekenleerlingen. Dit jaar werden dat ‘identiteit’ en ‘voorbeeldig’. Iedereen geeft daar een eigen invulling aan. Dat beaamt Jerry: ‘Mijn klasgenoten zijn wel creatief. Ze zijn allemaal verschillend, maar toch is er een chille, gezellige sfeer in de klas.’

Muziek

Naast het tekenen heeft Jerry nog een passie: muziek. Daarom staat hij ook op de foto met een koptelefoon en zijn laptop. ‘Als hobby werk ik als dj en producer. Daar wil ik graag mijn echte werk van maken. Mijn artiestennaam is MarvinB en daarmee heb ik een eigen drive-inshow: @marvin.b.music.’ Het liefst combineert hij het tekenen met muziek maken. Zo wil hij graag werken als grafisch vormgever om zo zijn tracks van visuals te voorzien. ‘Met die afbeelding wil ik dan de feeling van een track over laten komen.’

Examentekeningen expo

Tot het zover is, kan Jerry nog even oefenen tijdens de tekenlessen van Esther Nienhuis. Zijn examentekeningen kun je bewonderen bij Cultureel Vulpunt TANKSTATION tijdens de WAK van 1 tot 9 juni. Uiteraard zijn de tekeningen van alle andere examenleerlingen tekenen daar ook te bewonderen. Je vindt het TANKSTATION op Deurningerstraat 28. Volgens Esther een leuke, inspirerende plek waar je óók nog eens heerlijk kunt eten.

Handan Polat – Beeldend kunstenaar 

De kunst van Handan Polat is net zo gevarieerd als zijzelf. De ene keer is haar werk grillig, dan weer maakt ze een vrolijk schilderij vol felle primaire kleuren. Een voorkeur voor een techniek of materiaal heeft Handan niet. ‘Ik maak unieke kunst waarin aspecten van mijzelf te herkennen zijn’.

Handan: eigenzinnige kunst vol kleur

De 51-jarige kunstenares weet niet anders dan dat ze creatief is aangelegd. ‘Ik kom uit een kunstzinnige en creatieve familie. Van kinds af aan tekende ik urenlang.’ Handan is autodidact. Toch volgde ze ook workshops bij Nejla Gür, docent aan de Hochschule für Bildende Künste in Braunschweig. Schilderen is voor haar pure ontspanning. Ze raakt er weer van in balans en merkt dat haar hoofd leeg wordt. Thuis had ze te weinig ruimte voor haar hobby, daarom sloot ze zich aan bij het Schildersatelier Hoog en Droog.

‘Ieder heeft een eigen stijl, maar we leren veel van elkaar. En dat maakt het interessant.’ Handans nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat ze haar creativiteit op verschillende gebieden kan verkennen. Aan inspiratie en nieuwe ideeën heeft ze geen gebrek. Gelukkig geniet ze er ook nog van om deze te realiseren. Samen schilderen met de andere zes leden van het atelier ziet ze als een groot voordeel. ‘Je kunt elkaar helpen met feedback en zo groeit elke schilder weer verder. Als lid kun je dagelijks terecht in het atelier.’ En op woensdagavond drinken ze samen een kopje koffie en praten ze elkaar bij. Natuurlijk wordt er dan ook geschilderd.

Ambities en inspireren

De single moeder van twee volwassen kinderen barst trouwens van de ambities. Zo wil ze een atelier-cafeetje oprichten. Daar ziet ze zichzelf wel workshops aanbieden aan kinderen en volwassenen. Haar belangrijkste doel? Hen inspireren om ook creatief aan de slag te gaan.

Vorig jaar deed Handan voor de eerste keer mee met WAK Enschede, samen met de andere leden van Schildersatelier Hoog en Droog. Dit jaar doet ze ook als individu mee. ‘Bij de WAK kun je jezelf presenteren. Zo leer je ook andere kunstenaars kennen met wie je een netwerk kunt opbouwen of samen dingen kunt ondernemen.’

Te zien bij

Haar schilderijen kun je de hele week bewonderen aan de muren van café Jansen en Janssen aan de Oude Markt (individuele expositie) én bij de Openbare Bibliotheek Enschede (met het Schildersatelier Hoog En Droog).

Engelbert Bouwhuis – Videoclub Bruggert

De filmers van Videoclub Bruggert zijn sinds drie jaar een vast gezicht van de WAK in Enschede. Zo draaien de camera’s onophoudelijk van 1 tot 9 juni. ‘Wij zwermen tijdens de WAK-dagen door de stad en nemen alles op. Daarna wordt van elke deelnemer een fragment in een film vastgelegd.’ Een van hen is Engelbert Bouwhuis, die zijn filmpassie inmiddels al acht jaar kwijt kan bij Videoclub Bruggert.

Engelbert: Filmen met passie

Een van de projecten van de videoclub is het vastleggen van de WAK Nacht, voorheen de Big WAK Night. Dan wordt de binnenstad voor een avond omgetoverd tot één groot podium. Bandjes, zangers, danseressen, toneelspelers, circusartiesten: iedereen komt zijn kunsten laten zien en horen. De leden van Videoclub Bruggert lopen dan overal in en uit en nemen zoveel mogelijk deelnemers op. Engelbert ziet hun deelname als een win-winsituatie: ‘Wij snuiven al filmend heel veel cultuur op en de organisatie is blij met het eindproduct’.

Ook privé staat de 68-jarige grootvader vaak te filmen. Vooral zijn drie kleinkinderen zijn een dankbaar onderwerp. Zo heeft Engelbert al aardig wat Sinterklazen en pakjesavonden gefilmd, dat vindt hij het leukste. En vakanties natuurlijk.

Videoclub Bruggert

Videoclub Bruggert komt eens in de twee weken bij elkaar. De groep telt nu veertien leden. Van elkaar leren ze over opnametechnieken, geluid, alleen of samen films opnemen, editen met de computer en het toevoegen van titels en overgangen. Niet alleen filmen heeft Engelberts interesse, ook monteren vindt hij ‘mooi werk’. En de gezelligheid na de les, niet te vergeten.

WAK Aftermovie

De filmers van Videoclub Bruggert kun je tijdens de WAK overal tegenkomen: bij de opening van een expositie, een optreden en natuurlijk tijdens de WAK Nacht op woensdag 5 juni. Achteraf worden de fragmenten samengevoegd tot een WAK Aftermovie. Deze kun je in de loop van de zomer uiteraard bekijken op de website van WAK Enschede op de home pagina, even naar beneden scrollen.

Ingrid Sabajo – Al Hayat Dance

Buikdansen is voor elke vrouw weggelegd. Ongeacht haar figuur, leeftijd of nationaliteit. Dat is de boodschap die Ingrid Sabajo wil uitdragen met haar dansschool Al Hayat Dance. Haar cursisten krijgen de fijne kneepjes van de exotische dans van een gepassioneerde dansdocente te leren.

Ingrid: passie voor buikdans

De liefde voor dans kwam bij Ingrid Sabajo namelijk al vroeg naar boven. Op 9-jarige leeftijd trad ze al op als Bollywood-danseres tijdens feesten en partijen. Inmiddels werkt ze al meer dan 25 jaar als dansdocente en choreografe. Ze begon ooit met een opleiding tot Jazzdance docent, maar doceert ook andere dansen. Dit deed de van oorsprong Surinaamse in binnen- en buitenland. Zo gaf ze streetdanceles in Nederland, salsales in Spanje en buikdanslessen in de Verenigde Arabische Emiraten.

‘De leden en ik hopen op meer bekendheid in de regio’, licht de 47-jarige Ingrid haar deelname aan WAK Enschede toe. ‘Al Hayat Dance heeft al eerder deelgenomen en we hopen dit jaar nog meer mensen enthousiast te maken voor onze danslessen.’ Daarom toont de showdansgroep Raks Oriental haar kunsten. Met hun elegante bewegingen, rinkelende muntjes rond hun heupen en kleurrijke jurken springen deze dames zeker in het oog.

Leden van 5 tot en met 75 jaar

Al Hayat Dance heeft leden uit alle lagen van de bevolking. Het jongste lid van deze dansschool is 9 jaar. Ingrid biedt namelijk speciale lessen voor meisjes. Hierin leren ze de echte buikdanstechnieken en stapjes, maar krijgen ze ook les in algemene danstechnieken. Ook aan oudere dames geeft Ingrid buikdansles, bijvoorbeeld bij de Stichting 55+. Het oudste lid is zelfs al 75! Dat kan doordat bij de lessen buikdanstechnieken en danspassen centraal staan, maar plezier en passie het belangrijkste zijn.  ‘Met dansen houd je lichaam én geest jong.’

Kijken? Of liever meedoen?

Benieuwd naar de dansen van Al Hayat Dance? Die kun je tijdens de WAK op verschillende plekken zien. Dan treedt Ingrid met haar Raks Oriental groep op. Deze semi-professionele dansgroep voert je mee naar de sprookjes van 1001-nacht in de oases van het Midden-Oosten. De show van Raks Oriental kun je onder andere bekijken in de Bibliotheek op 1 juni en tijdens de WAK Nacht op woensdag 5 juni. Daarnaast kan je meedoen met een gratis workshop op 5 juni in de eigen studio van Al Hayat.

Bas Van Agthoven – Popkoor Liberation

Een onvergetelijke indruk achterlaten bij het publiek. Dat is wat Bas van Agthoven het liefste doet als zanger bij Popkoor Liberation. Muzikaal is de 42-jarige al zijn hele leven. Hij leerde al jong verschillende instrumenten bespelen. Maar pas toen hij ging zingen, viel het kwartje. ‘Zang stond van al die instrumenten toch het dichtste bij me.’

Bas: altijd al muzikaal

Bas wilde na jaren van andere activiteiten weer samen met anderen verhalen en gevoelens overbrengen op zijn luisteraars. Lid worden van een zangkoor lag dus voor de hand. Bij Popkoor Liberation vond hij precies de ambitie die hij zocht. Zij willen namelijk het verhaal van een popnummer aan hun publiek vertellen. Zodat het hen altijd zal bijblijven. Plezier in zingen, muzikaliteit en presentatie staan daarbij centraal.

Sinds een aantal jaar is Bas dus lid van Popkoor Liberation. Daar zingt hij tenor. ‘Ik kan niet zeggen dat ik een uniek talent voor zang heb, maar het brengt me wel hele fijne momenten.’ Vooral de gezelligheid van het gemengde koor spreekt Bas aan. En dat er ondanks de onderlinge verschillen zo’n enorme verbondenheid heerst tussen de zangers.

Zang is overigens niet het enige muzikale talent van deze vader van twee kinderen. Hij slaat bijvoorbeeld regelmatig Afrikaanse ritmes tijdens percussierepetities. Dat geeft hem een plezierige afwisseling met zijn werk als ICT-medewerker in het MST-ziekenhuis.

Popkoor Liberation is met ruim 50 leden een van de grotere koren van Enschede. Zij repeteren wekelijks onder leiding van hun dirigente Roos te Marvelde en pianiste Astrid Aalders in Prismare in Roombeek. Uiteenlopende popsongs uit voorgaande decennia komen voorbij: van The Beach Boys tot The Common Linnets. Enthousiasme is hun speerpunt.

Luisteren naar Bas

Dat enthousiasme bracht Popkoor Liberation bijvoorbeeld al naar Amusing Hengelo, korenfestivals, zorgcentra en zelfs naar Brugge voor een koorreis. En nu doet het koor opnieuw mee aan de WAK in Enschede, nadat ze al aan meerdere edities heeft meegedaan. Dit jaar treden ze samen met Shantykoor Wrakhout en Vrouwenkoor Typisch op in het Muziekcentrum (onderdeel van het Wilminktheater) op dinsdag 4 juni. Waarom je volgens Bas moet komen luisteren? ‘Omdat we zo’n afwisselend en energiek programma hebben!’

Bregje Scholte – Symfonia Jong Twente (Symfonia Junior)

Met haar 11 jaar is Bregje Scholte dit jaar het jongste gezicht van WAK Enschede. Ze pronkt op de foto met een triangel, want ze is slagwerker bij Symfonia Junior. Hoe ze daar zo bij gekomen is? ‘Ik ging gewoon een paar keer mee met een vriendin naar het orkest. Toen vroeg de dirigent of ik ook mee wilde doen, want ze had nog een slagwerker nodig.’ Hoewel Bregje dat nooit eerder had gedaan, wilde ze het wel proberen.

Bregje: van pianist naar paukenist

Dat bleek zó leuk dat ze stopte met haar pianolessen. Het leukst vindt Bregje dat je samen muziek maakt. Of het nu tijdens de wekelijkse repetitie is of bij een concert: ze heeft veel plezier in het spelen. ‘We kunnen het allemaal goed met elkaar vinden.’ Toch noemt ze nog een ander voordeel van samen musiceren: ‘Het geeft je vaak veel rust.’

Symfonia Junior is een symfonieorkest voor de jeugd van acht tot vijftien jaar. De muzikale leiding is in handen van dirigente Anke Lefferts. Het aantal leden van het jeugdorkest schommelt tussen de 30 en 40. Symfonia Junior is de kweekvijver voor het ‘grote orkest’ Symfonia Jong Twente. Na hun vijftiende gaat driekwart van de jonge muzikanten verder bij Symfonia Jong Twente. Dat ambieert Bregje ook: ‘We willen allemaal graag naar het grote orkest want dan ga je ook reizen met je orkest en dat lijkt ons allemaal heel leuk!’

En dan zijn er natuurlijk de concerten. Die zijn voor Bregje de hoogtepunten van Symfonia Junior. Zo’n vijf keer per jaar staat ook zij op het podium. Vaak als paukenist. Daarvoor kreeg ze les van Bart van Grinsven, paukenist bij het Orkest van Oosten. Het programma van Symfonia Junior bestaat meestal uit lichtere klassieke stukken. Dat wordt bijvoorbeeld uitgevoerd in het voorprogramma van het grote orkest in het Muziekcentrum van Enschede. Of in zorgcentra, basisscholen en kerken.

In de Thomaskerk

Symfonia Junior is de laatste jaren een vaste deelnemer van de WAK in Enschede. Dit jaar kun je op vrijdag 7 juni hun repetitie bezoeken in de Thomaskerk. Lijkt je het leuk om zelf mee te spelen? Kom dan gerust met je instrument meedoen met deze repetitie. Dan ervaar je zelf hoe leuk het is om samen met Symfonia Junior muziek te maken.

Robin de Boer – Theatervereniging NEST

Hoe kun je succesvol zijn in zaken zonder heel erg je best doen? Het is een vraag waar Robin de Boer het antwoord wel op weet. Dit is namelijk de titel van de musicalvoorstelling van NEST, de theatervereniging van de Universiteit Twente. En laat Robin daar nu net een fijne rol in hebben.

Robin: musical als afleiding

Acteren, dansen en zingen zijn voor de 24-jarige student de perfecte afleiding naast het studeren. Aan de Universiteit Twente volgde hij al een studie Civiele Techniek. Momenteel studeert hij daar Waterbeheer. Een groot contrast tussen het spelen bij NEST. Toch voelt hij zich op het toneel als een vis in het water. ‘Als kind stond ik ook al graag op het podium tijdens onze toneelstukjes op de basisschool.’ Een paar jaar later ging hij animatiewerk doen. Daardoor ontdekte hij zijn passie voor meeleeftheater. De keus om tijdens zijn studie bij theatervereniging NEST te gaan spelen, was dus eigenlijk vanzelfsprekend.

Elke donderdagavond gaat Robin met plezier naar de repetities. ‘Onze groep bestaat uit vrolijke, gekke en open mensen waardoor ik elke keer weer met een lach op mijn gezicht bezig ben.’ Geklaag over rollen is er nooit, want plezier in het spelen staat voorop. Bij NEST kan iedere student terecht die wil acteren, dansen én zingen. De vereniging telt zo’n 60 leden, verdeeld over vier groepen. Robin speelt uiteraard bij de musicalgroep. Daarnaast heeft NEST nog een theatergroep die bestaande toneelstukken speelt, de TheaterLab-groep en een internationale theatergroep die Engelstalige stukken opvoert.

How to succeed without really trying

Tijdens de WAK geeft Robin samen met zijn mede-musicalspelers een voorproefje van hun productie. ‘How to succeed in business without really trying’ is de titel. Het gaat over de glazenwasser Finch die razendsnel carrière maakt naar de top van de Wereldwijde Schoffel Firma. Natuurlijk komt hij onderweg de nodige obstakels tegen: van klierige familieleden van de baas tot vurige liefdesverklaringen van een collega. Hoe dit muzikale verhaal afloopt? Dat kun je zien op 13, 14 en 15 juni. Een gratis voorproefje van deze voorstelling zie je tijdens de WAK Nacht op 5 juni en op het WAK podium tijdens Kunst in het Volkspark op 9 juni.